Quantcast
Channel: Artikkelin Rahanjakomalli kommentit
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4

Kirjoittaja: Juhani Lehto

0
0

Monenlaisissa rahanjakomalleissa tasapainoillaan kahden oikeudenmukaisuusperiaatteen välillä. Vararehtori Pertin periaatteen – hyvä opetus ja hyvä tutkimus saa hyvät resurssit – voi lukea niin sanotun ”ansaintaperiaatteen” mukaiseksi. Eli rahoitus ansaitaan hyvällä yliopiston strategian mukaisella toiminnalla.

Mutta mitä tehdään, jos jokin yksikkö ei tee niin kovin hyvää opetusta ja tutkimusta, mutta kyseinen opetus- ja tutkimusala kuitenkin on yliopiston strategian ja ministeriön kanssa tehdyn sopimuksen mukaista eikä sitä voida lopettaa? Ja jos vielä voidaan hyvin perustein arvioida, että tuo ei niin hyvyys johtuu merkittävältä osin siitä, että yksikön resurssit eivät ole riittävät tai ne on joskus menneisyydessä tehdyillä nykypäivän näkökulmasta virheellisillä päätöksillä sidottu johonkin, joka nyt ei kertakaikkiaan tämänhetkisten kriteerien mukaista tuota hyvää opetusta ja tutkimusta. Ansaintaperiaate jättää yksikön helposti syvenevään noidankehään.

”Tarveperiaatteeksi” usein kutsuttu oikeudenmukaisuus lähtee siitä, että tälle vähemmän hyvää opetusta ja tutkimusta nyt tekevälle yksikölle on annettava sellaiset resurssit, että siltä voi kohtuudella edellyttää yliopiston strategian mukaista opetuksen ja tutkimuksen tasoa. Toisin sanoen sitä ei vain palkita nykyisistä tuloksista, vaan investoidaan siihen, että tulevaisuudessa se kykenisi parempaan.

Ennustan, että jollakin tavoin näitä kahden periaatteen välissä tasapainotteleva tulee yliopioston seuraava(kin) rahanjakomalli olemaan. Yliopiston strategiasta voi lukea, että ansaintaperiaatteelle halutaan antaa suurempi painoarvo tässä tasapainottelussa, enkä minä ainakaan halua sitä vastustaa.

Ehkä vararehtori Pertti kokee, että luin hänen blogiaan kuin piru raamattua, mutta mitäs kirjoitti oikeudenmukaisuudesta ikään kuin se olisi yksinkertaisempaa kuin onkaan. Niinhän hän yksinkertaistaa myös lohduttaessaan meitä, että meidän ei tarvitse murehtia yliopiston rahoista – sitä vartenhan on johto ja hallinto. Aika rohkeasti sanottu yliopistossa, jonka rahoituksesta runsaasti yli kolmannes on pääasiassa tutkimukseen ja pieneltä osin maksulliseen täydennyskoulutukseen hankittua niin kutsuttua ulkoista rahoitusta. Kyllä sen hankkiminen murehdittaa meitä hakemusten tekijöitä aika tavalla. Ehkä jopa entistä enemmän uuden kokonaisrahoitusmallin, arvonlisäverojen sun muiden yliopistomaailmassa.

Terveisin
Juhani


Viewing all articles
Browse latest Browse all 4

Latest Images

Trending Articles